Čo je zač ten Repas a ako získať kurz zadarmo ?

Repas+ je projekt realizovaný úradom práce, ktorý má uchádzačom o zamestnanie pomôcť uplatniť sa na trhu práce pomocou rekvalifikácie.

Čo to pre teba “Repas+” znamená? – ak si v evidencii na úrade práce, Rekvalifikačný kurz máš zadarmo 🙂 … úrad ti prispeje na kurzovné v plnej sume a dokonca získaš aj príspevok na cestovanie a stravu vo výške 4,76 € za každý deň kurzu.

Poznáš to ..... už nejaký čas nepracuješ, určite pociťuješ, že sa doba rýchlo mení a šance na trhu prácu sa znižujú čím dlhšie si doma. Alebo ak si čerstvý absolvent, či už strednej alebo vysokej školy, tak ti väčšinou chýbajú potrebné skúsenosti a prax.....a presne tento problém sa snaží štát riešiť pomocou projektu Repas+, ktorý je určený na rekvalifikáciu uchádzačov o zamestnanie. Pre teba to predstavuje možnosť,ako získať nové skúsenosti, či oprášiť si vedomosti zapadnuté prachom.

Kurzy sú skvelý nástroj pre vzdelávanie a môžu ti vo veľkej miere pomôcť uplatniť sa na trhu práce.

Ako to vlastne celé funguje?

1. krok:

Keď si sa rozhodol chytiť svoj pracovný život do vlastnýchrúk, najdôležitejšie je vybrať si správny kurz.

Vždy zvažuj, čo ti kurz poskytne, aké vedomosti a uplatnenie môžeš absolvovaním kurzu získať.

Taktiež si spoločnosť, ktorá kurz realizuje, prever či už cez internet (facebook, instagram) alebo podľa skúseností ľudí, ktorí kurz absolvovali. Tie môžeš získať buď od tvojich známych alebo vďaka recenziám, ktoré sú voľne dostupné na internete. 

Neboj sa pýtať sa, ak ti niečo nie je jasné. Určite do spoločnosti zavolaj alebo im napíš. Väčšina má v sekcii kontakt uvedený e-mail a telefónne číslo, prípadne aj kontaktný formulár. Môžeš si teda vybrať takú formu komunikácie, ktorá ti vyhovuje.

2. krok:

Po tom, čo si vyberieš kurz, ktorý vyhovuje tvojim požiadavkám, je na čase spoločnosť kontaktovať a vyplniť si prihlášku (toto záleží na danej vzdelávačke, pretože každá má individuálny spôsob prihlasovania na kurz).

V našom prípade si stačí jednoducho vyplniť online prihlášku.

3. krok:

Po vyplnení prihlášky ťa bude realizátor kurzu kontaktovať, mal by ti doručiť tlačivá, ktoré budeš potrebovať pre úrad práce, tzv. tlačivá Repas +.

Ak si tlačivá Repas + našiel na internete, ešte neutekaj na úrad (aj keď tvoje nadšenie by určite veľa vzdelávačiek ocenilo).Tieto tlačivá ti musí tvoja vzdelávacia agentúra potvrdiť a poslať poštou na tvoju adresu.

Tlačivá Repas + tvoria dve hlavné časti:
  • časť A, ktorú vyplní uchádzač (doplníš si svoje osobné údaje a podpis),
  • časť B, ktorú vyplní vzdelávacia spoločnosť. Súčasťou požiadavky je fotokópia akreditácie, osvedčenia alebo iného oprávnenia, ktorou vzdelávacia spoločnosť preukazuje, že rekvalifikačný kurz realizuje.

Prílohou požiadavky je:

  • Vyhlásenie, v ktorom uvedieš, či si pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie vykonával alebo nevykonával samostatnú zárobkovú činnosť (SZČO),
  • dokument, ktorým bude preukázaná možnosť uplatnenia sa na trhu práce po absolvovaní kurzu – napr. vytlačená pracovná ponuka z pracovného portálu www.istp.sk, www.profesia.sk alebo www.kariera.sk
Aby si tlačivá Repas + správne vyplnil, pripravili sme si pre teba pomôcku pre časť A, keďže tú vypĺňaš ty.

  1. Časť A, 1.bod: V tomto bode dopĺňaš svoje osobné údaje (meno, priezvisko, adresu,...)
  2. Časť A, 2.bod: V druhom bode uvedieš názov rekvalifikačného kurzu, ktorý chceš absolvovať.  
  3. Časť A, 3.bod: Názov pracovnej pozície,na ktorej by si sa chcel uplatniť po absolvovaní kurzu (napr. ak si sa rozhodol absolvovať rekvalifikačný kurz účtovníctva, v tomto bode uvedieš pracovnú pozíciu účtovník alebo junior účtovník)
  4. Časť A, 4.bod: Názov dokumentu, ktorým bude preukázaná možnosť uplatnenia sa na trhu práce (napr. vytlačený inzerát, ktorý bol zverejnený na nejakom pracovnom portáli alebo prísľub od zamestnávateľa )

Jednoducho povedané, vytlačíš si relevantnú pracovnú ponuku. Dôležité je spomenúť, aby si sa snažil hľadať takú pracovnú ponuku, ktorá je šitá na mieru pre teba. To znamená, že je vhodné vybrať ponuku, ktorá:

  • je bez požiadavky na prax
  • uvádza iba tie jazyky, ktoré naozaj ovládaš na danej úrovni (v súlade s tým, čo si uviedol vo formulári na úrade práce, keď si sa tam bol zaradiť do evidence)
  • obsahuje vzdelanie,ktoré si dosiahol (ak je tam uvedená vysoká škola a ty ju nemáš, tak to nie je vhodné)
  • zahŕňa iba také požiadavky,ktoré spĺňaš 

Pracovné ponuky môžeš hľadať napr. na portáloch ako je profesia, ITSP či kariéra

  • Časť A, 5.bod: Zdôvodnenie požiadavky. Úrad práce sa bude zaujímať o účelnosť preplatenia kurzu. Bude prínosné, ak si premyslíš: Prečo chceš absolvovať kurz? Ako a kde by si sa chcel uplatniť? Aké voľné pracovné miesta sú vo tvojom okolí?

4. krok:

Keď už máš všetko vyplnené a podpísané, je čas na návštevu úradu práce.

Zoberieš potrebné tlačivá Repas + (časť A a časť B) na úrade práce a budeš hľadať Oddelenie poradenstva a vzdelávania. Snaž sa to urobiť v časovom predstihu (najlepšie čonajskôr), pretože tlačivá Repas + musia byť odovzdané na úrade práce najneskôr 15 dní pred termínom začatia kurzu.

5. krok:

Blížime sa k záveru procesu. Po odovzdaní tlačív na úrad práce, čakáš na stanovisko úradu, a teda či ti príspevok schvália. Svoje stanovisko ti oznámia telefonicky alebo mailom. Tu ťa chcem upozorniť, že úrad práce každú žiadosť posudzuje individuálne. Práve preto je veľmi dôležitý 3. krok, kde by si mal starostlivo zvážiť vhodnú pracovnú ponuku a dôvod, prečo sa chceš daného kurzu zúčastniť.

6. krok:

Na záver, po obdržaní stanoviska úradu práce informuj svoju vzdelávaciu spoločnosť, či ti bol kurz schválený.

Týmto článkom sme ti chceli bližšie vysvetliť postup prihlásenia sa na kurz cez projekt Repas +, a taktiež čo to ten Repas vlastne je.

Dúfame, že ti tento článok bude nápomocný, a taktiež budeme radi, ak nám zanecháš spätnú väzbu. Ak máš akékoľvek otázky ohľadom našich kurzov účtovníctva, neváhaj nás kontaktovať

Tvoj tím sa.vzdelaj

Viac článkov zo sveta účtovníctva, kurzov a podnikania

Účtovníctvo
23.1.2023 16:01
 • 
3 minúty
Minimálna mzda a mzdové príplatky roku 2023
Minimálna mzda v roku 2023 je 700 €. Čo všetko ovplyvňuje minimálna mzda a aká je výška príplatkov v roku 2023 ? So zmenou výšky minimálnej mzdy sa mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, v nedeľu a za nočnú prácu.
Kurzy
24.3.2021 16:04
 • 
2 minúty
Online kurz účtovníctva
Študuj s nami účtovníctvo online. Online kurz účtovníctva aj pre úplných začiatočníkov. Naučíš sa základy podvojného účtovníctva, jednoduchého účtovníctva, miezd a personalistiky. Dnes sa prihlás, zajtra študuj :-)
Účtovníctvo
11.1.2023 16:28
 • 
3 minúty
Minimálna mzda a mzdové veličiny v roku 2022
Minimálnou mzdou sa rozumie najnižšia možná mzda, ktorá musí byť vyplatená zamestnancovi za plný pracovný úväzok. Aká je výška minimálne mzdy v roku 2022 a ako ovplyvňuje príplatky? So zmenou výšky minimálnej mzdy sa mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, v nedeľu a za nočnú prácu.

Nečakaj.

Rezervuj si miesto na kurze, zaberie ti to len minútu.