Ako si vybrať správny kurz?

Ak uvažuješ, že absolvuješ nejaký kurz, tak je veľmi dôležité, aby si si vybral kurz, ktorý je pre teba vhodný.

Dôvod je prostý - ak začneš kurz, ktorý ti z akéhokoľvek dôvodu nesedí, tak sa ti nebude chcieť učiť a bude to celé takpovediac k ničomu. 

V tomto článku budeme hľadať odpovede nato, ako si vybrať z tisícov kurzov ten správny.

1. Zamysli sa, prečo chceš absolvovať kurz

Tu je vhodné si premyslieť, čo vlastne očakávaš a chceš od kurzu. Chceš absolvovať kurz, aby si bol o krok vpredu v práci? Alebo preto, že sa chceš rekvalifikovať? Či preto, že nemáš dostatok skúseností? Máš záujem o kurz, ktorý prebieha vo večerných hodinách? Alebo možno len chceš nejako zabiť čas, lebo sa nudíš? Možno si nie si istý, v ktorej oblasti sa chceš vzdelávať alebo naopak, možno vieš úplne presne čo chceš.

Aby si si to ujasnil, tak sa snaž hľadať odpovede na tieto otázky:

  • Chceš sa učiť kvôli práci alebo máš nejaký iný motív? 
  • Ktoré oblasti ťa zaujímajú?
  • Koľko času si ochotný investovať?
  • Snažíš sa rozvinúť nejakú zručnosť? Ak áno, tak akú?
  • Aké dni ti vyhovujú? Od kedy do kedy? Ktoré hodiny? 

2. Prehľadaj všetky zákutia internetu 

Ak nie si online, tak neexistuješ. Možno to znie smiešne, ale tu chcem len poukázať na to, že drvivá väčšina firiem, ktoré ponúkajú kurzy majú webovú stránku a sociálne média, takže si môžeš hľadať kurzy pohodlne doma a robiť si prieskum o tom, čo na trhu vôbec je. 

K dispozícii máš väčšinou dve možnosti -online alebo klasický prezenčý kurz.

Online kurzy sú pohodlnejšie ako klasické, pretože ich môžeš absolvovať z domu. Online kurzy sú väčšinou robené formou videí, takže treba zvážiť, či máš motiváciu pracovať na kurze aj bez toho, aby na teba niekto dohliadal. Naše online kurzy prebiehajú naživo s lektorom, ktorý zdieľa obrazovku svojho počítača, kde ti vysvetlí učivo. Počas výučby mu môžeš klásť otázky a viesť diskusie ako pri klasickej prezenčnej forme výučby. Výhodou online kurzov je predovšetkým časová flexibilita, ušetríš čas a náklady na cestovanie, či ubytovanie, pretože hodinu môžeš absolvovať z pohodlia domova z obývačky, či kuchyne pri kávičke.

Klasické kurzy sú poväčšine realizované v priestoroch, ktoré pripomínajú učebňu (áno, je to podobné škole), kde sa vzdelávaš s ostatnými účastníkmi kurzu a lektorom, prípadne viacerými lektormi. Toto ťa môže "nakopnúť" v zmysle motivácie, pretože vidíš ostatných, ako sa snažia a lektor ťa vedie.

3. Pozorne si prečítaj popis kurzu 

Toto je pravdepodobne najdôležitejšia časť. Nájdi si čas na to, aby si si prečítal popis kurzu, zistil sylabus a pochopil, čo všetko sa naučíš počas kurzu. 

Nezabudni si overiť pre koho je kurz určený (niektoré kurzy sú pre pokročilých, iné pre začiatočníkov). 

Napríklad naše kurzy účtovníctva sú vhodné aj pre úplných začiatočníkov. 

4. Vyber si kurz podľa tvojich kritérií 

Po tom, čo si urobil prieskum o dostupných kurzoch ich skús zrovnať s kritériami, ktoré si vytvoril na základe odpovedí na otázky v bode 1. Ktorý kurz dokáže naplniť tvoje požiadavky v najväčšej miere?  

Ak si našiel viaceré kurzy z rôznych oblastí, ktoré ťa zaujímajú, tak zváž, či budeš mať čas a peniaze na absolvovanie viac ako jedného kurzu. Ak si však nezamestnaný, môžeš kurz absolvovať aj zadarmo

Čo ak ti je jasné, akú oblasť chceš, avšak existuje veľa kurzov, ktoré spĺňajú tvoje kritériá? 

V prvom rade si over poriadne firmu, ktorá kurz zastrešuje. Snaž sa hľadať si kurzy, ktoré skutočne dbajú na prax

Napríklad naše kurzy účtovníctva sú zamerané veľmi prakticky, pretože vieme, že teória je k ničomu ak nevieš pracovať s účtovným softvérom.

5. Začni sa s chuťou vzdelávať :-) 

Ak si už prihlásený na kurz podľa tvojich predstáv, jediné, čo ostáva je vyťažiť z kurzu maximum. To znamená, že sa skús naučiť toľko, koľko môžeš.

Viac článkov zo sveta účtovníctva, kurzov a podnikania

Účtovníctvo
23.1.2023 16:01
 • 
3 minúty
Minimálna mzda a mzdové príplatky roku 2023
Minimálna mzda v roku 2023 je 700 €. Čo všetko ovplyvňuje minimálna mzda a aká je výška príplatkov v roku 2023 ? So zmenou výšky minimálnej mzdy sa mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, v nedeľu a za nočnú prácu.
Kurzy
24.3.2021 16:04
 • 
2 minúty
Online kurz účtovníctva
Študuj s nami účtovníctvo online. Online kurz účtovníctva aj pre úplných začiatočníkov. Naučíš sa základy podvojného účtovníctva, jednoduchého účtovníctva, miezd a personalistiky. Dnes sa prihlás, zajtra študuj :-)
Účtovníctvo
11.1.2023 16:28
 • 
3 minúty
Minimálna mzda a mzdové veličiny v roku 2022
Minimálnou mzdou sa rozumie najnižšia možná mzda, ktorá musí byť vyplatená zamestnancovi za plný pracovný úväzok. Aká je výška minimálne mzdy v roku 2022 a ako ovplyvňuje príplatky? So zmenou výšky minimálnej mzdy sa mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, v nedeľu a za nočnú prácu.

Nečakaj.

Rezervuj si miesto na kurze, zaberie ti to len minútu.